• Op werkdagen - voor 17.00 uur besteld - direct verzonden! Op werkdagen - voor 17.00 uur besteld - direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf €30,- Gratis verzending vanaf €30,-
 • Veilig bestellen Veilig bestellen
8 ,9

"Prima service "

€ 0,00

koffiemachine reinigen

Koffiemachine reinigen: hoe doe je dat?

Wil jij dat jouw kopje koffie op de maandagochtend lekker blijft smaken? Vergeet niet om naast het ontkalken van je machine en het vervangen van de waterfilter, ook je machine te reinigen. Doe dit maandelijks, of na ongeveer 250 kopjes koffie. Je verhoogt de levensduur van jouw koffie- of espressomachine er ook nog eens mee. Heeft jouw machine ook een cappuccino functie? Vergeet dan niet één van de melkreinigers te gebruiken. Het melkdoorloopsysteem wordt hiermee grondig gereinigd. Bekijk de onderstaande video's over het reinigen van jouw machine en hoe je de melkontvetter van Delonghi gebruikt.

Hoe maak ik mijn koffiemachine schoon?

Raadpleeg van tevoren altijd de handleiding die je bij jouw machine en product krijgt. Het gebruik hiervan kan verschillen. Let op: de reinigingstabletten hebben geen ontkalkende werking, gebruik daarvoor de ontkalkingsproducten en een goede waterfilter.

Stappenplan voor het reinigen van jouw machine

Algemene handleiding

Deze beschrijving voor de reiniging van jouw koffiemachine geldt voor de meeste merken. Lees wel altijd de handleiding die je krijgt bij jouw machine en het product dat je gebruikt om het apparaat te reinigen.

Toepassing bij volautomatische apparaten met schoonmaakprogramma:

 • Hiervoor graag de gebruiksaanwijzing van het apparaat raadplegen.

Toepassing bij volautomaat met poedervakje:

 • Werp de reinigingstabletten in het poedervakje voor de tweede koffiesoort en plaats een kopje onder de koffieuitloop.
 • De producttoets voor poederkoffie indrukken en het koffiezetproces opstarten. Als er ongeveer een half kopje water doorheen gelopen is, zet je het apparaat tijdens ca. 5 minuten met de hoofdschakelaar uit, zodat het oplosmiddel kan inwerken. Daarna het apparaat weer aanzetten om de cyclus te beëindigen. Herhaal het proces tenminste 3 keer. Daarna neem je de koffiezetdelen af en spoel je deze met schoon water goed door.
 • Voordat je het apparaat weer kunt gebruiken zet je twee kopjes koffie met de producttoets voor poederkoffie zonder bijvulling van koffiepoeder en giet je het weg.
 • Voor het schoonmaken van de druipbak legt je er een Siemens reinigingstablet in en vult u de druipbak met 2/3 warm water. Laat de reinigingstablet ongeveer 30 minuten inwerken en spoel de druipbak goed af. Er bevindt zich nu geen koffieaanslag meer in jouw apparaat.

Toepassing bij apparaten zonder poedervakje:

 • Leg een reinigingstablet in een kopje en vul deze met water.
 • Neem de koffiezetdelen af en maak de filters alsmede het uitloopkanaal met de voorbereide reinigingsoplossing schoon. Het beste kunt je hiervoor een spons of een kwastje gebruiken.
 • Laat de oplossing tenminste vijf minuten inwerken en herhaal dit proces tenminste drie keer.
 • Daarna spoelt je de koffiezetdelen met schoon water goed af en zet je ze weer terug.
  Voor het schoonmaken van de druipbak legt je er een reinigingstablet in en vult je de druipbak met 2/3 warm water. Laat de reinigingstablet ongeveer 30 minuten inwerken en spoel de druipbak goed af. Er bevindt zich nu geen koffieaanslag meer in jouw apparaat.

Toepassing bij apparaten met filterhouder:

 • Voordat je met schoonmaken begint het apparaat afzetten en laten afkoelen. De filter van het bovenstuk van de koffiezetdelen afschroeven en samen met de filters van je filterhouder in een schaal leggen. Een reinigingstablet erin leggen en met warm water vullen.
 • Laat de oplossing ongeveer 30 minuten inwerken en spoel de filters met schoon water af. Er bevindt zich nu geen koffieaanslag meer in de filters.
 • Schroef de filter die je van de koffiezetdelen hebt afgehaald er weer in. Voordat je het apparaat in gebruik neemt, een kopje koffie bereiden en weggieten.

Ander reinigingsproduct voor Jura koffiemachine gebruiken?

Let op: sommige Jura koffie- en espressomachines vragen een andere aanpak dan in de video bovenaan de pagina wordt voorgesteld. Zie de video hieronder voor een ander uitlegvideo. Lees ook altijd de handleiding die hoort bij jouw apparaat en de handleiding die hoort bij jouw reinigingsproduct.

Sluiten