• Op werkdagen - voor 17.00 uur besteld - direct verzonden! Op werkdagen - voor 17.00 uur besteld - direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf €25,- Gratis verzending vanaf €25,-
  • Veilig bestellen Veilig bestellen
9 ,1

"snelle levering"

€ 0,00

In verband met extra maatregelen die getroffen moeten worden n.a.v. het coronavirus, kan het zijn dat uw bestelling wat vertraging heeft. Excuses voor het ongemak.

Waarom moet je de koelkastfilters naar 6 maanden vervangen?

 

Hoe werkt het?

Veel mensen raken verward van het advies dat je je koelkast/waterfilter elke 6 maanden zou moeten vervangen. Alle koelkastfilters, ongeacht fabrikant of type, intern of extern, gebruiken actieve koolstof om stoffen te filteren. Koolstof absorbeert bijna alle stoffen die erlangs komen. De koolstof, die in een enkele filter zit, heeft een oppervlaktegebied van zo’n 500 vierkante meter.

 

Waarom zou ik mijn koelkastfilter vervangen?

Het probleem met koolstof is dat omdat het een heel groot oppervlaktegebied heeft ook veel ruimte  heeft voor bacteriën. Na een tijd kan dat gevaarlijk worden als de bacteriën resten of slijm achterlaten die soms (ligt er aan welke soort bacterie) je koelkastfilter kunnen aantasten.
Uit deze reden wordt er in sommige koolstoffilters zilver-nitraat verwerkt, wat de bacteriën vernietigd.

 

Moet je het filter precies om de 6 maanden vervangen?

Het is eigenlijk gewoon het beste dat je elke 6 maanden je koelkastfilter vervangt. Natuurlijk hoeft dat niet precies om de 6 maanden. Let er gewoon goed op dat het niet toch 8 of 12 maanden worden, dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je water. Bij een langere afwezigheid of als de koelkast een tijd uitgeschakeld is geweest, moet de filter in elk geval ook vervangen 

 

 

Wat verwijderen koelkast-filters uit het water?

 

Koelkast-filters zijn gemaakt om onzuiverheden uit het water te halen die invloed hebben op de geur of de smaak van het water. De meeste filters maken gebruik van actieve koolstof en zijn zeer effectief bij het verwijderen van chloor.

 

Waarom zou je chloor uit het drinkwater willen verwijderen? Chloor maakt het water toch juist veiliger?

Dat klopt,maar wanneer het water eenmaal in je koelkast staat is het eigenlijk niet meer nodig omdat het chloor zijn taak al gedaan heeft. De meeste bacteriën die in het drinkwater zitten worden opgepikt in het waternetwerk omdat de leidingen nooit helemaal schoon zijn. Er kan zelfs roest in het water zitten vanwege corrosie van de metalen leidingen. Chloor is een schoonmaakmiddel met een nare smaak, waarom zou je het drinken?

 

Waarom is bezinksel een probleem?

Net als iedereen die een waterfilterkan heeft gehad je zou vertellen, bevat kraanwater relatief veel bezinksel. Dit ligt ook aan de tijd van het jaar: als waterreservoirs in de zomer op een lager niveau komen te staan word de hoeveelheid bezinksel aanzienlijk hoger. Bezinksel is vooral een probleem voor side by side-koelkasten omdat deze kleine magnetische kleppen gebruiken voor de ijsmaker en de waterdispenser. Als er teveel bezinksel in deze kleppen komt kan het zijn dat ze niet meer helemaal dicht kunnen en daarom water blijven druppelen.

 

Mijn ijs is nog steeds troebel… deze filters verwijderen toch ook de kalkaanslag?

Nee, dat doen ze niet en dat heeft twee redenen. De filters zijn te klein om genoeg ionenuitwisselingshars (de stof die kalkaanslag verwijderd) in de cartridge te stoppen. De cartridge zou vijf keer zo groot moeten zijn. De andere reden is dat water met de bestanddelen calcium en magnesium beter smaakt. Als je een omgekeerde osmose-filter gebruikt dan wordt het water nog veel meer gezuiverd en krijgt het een beetje een flauwe en slappe smaak.

Echter worden je ijsklontjes niet troebel door kalk maar doordat er nog lucht gevangen zit in het ijs, zelfs met het puurste water krijg je dan nog troebele ijsklontjes. Commerciële ijsmachines, die helder ijs produceren, werken op een andere manier dan de ijsmachines die in een standaard koelkast zitten. Deze vormen laagje voor laagje ijs zodat er geen lucht tussen gevangen kan worden. En de standaard ijsmachine in een koelkast heeft gewoon een ijsblokjesbakje waar water in gedaan word en zal dus altijd wel troebele ijsklontjes produceren.

 

Zal kalkaanslag voor problemen zorgen aan de binnenkant van de koelkast, zoals bij waterkokers en strijkijzers.

Het zou kunnen, maar gekoeld water in een plasticleiding heeft geen aanleg om de kristalliseren. De minimale kalkaanslag in de leidingen vormt geen verstopping. In sommige koelkasten hebben de fabrikanten er voor gekozen om polyfosfaat in de filters te stoppen. Dit is een stof die ervoor zorgt dat er geen grote kalkkristallen gevormd kunnen worden.

 

Verwijderen koelkast filters fluoride?

Nee, dat doen ze niet. Op sommige producten zie je misschien staan ‘laat bijwoordelijke fluoride in het water’. Dit is echter een marketing uitspraak om eigenlijk te zeggen, ‘het is onmogelijk om fluoride uit het water te halen met zo een kleine cartridge’. Om fluoride uit het water te filteren door middel van absorptie heb je een groot oppervlak nodig en dat heb je niet in een standaard formaat filter.

 

Waarom verwijderen sommige filters lood?

Tot 1945 waren loden leidingen gebruikelijk tot men er achter kwam dat lood schade aan de gezondheid vooral van zuigelingen kon aanrichten. Is een huis tussen 1945 en 1960 gebouwd kunnen er nog loden waterleidingen aanwezig zijn. De toevoeging van zeoliet bij de koolstof zorgt ervoor dat lood en kwik uit het water verwijderd worden. Veel filters filteren zware metalen uit water maar het word niet speciaal vermeld. Als je namelijk beweert dat jouw filter lood verwijderd moet je filter iedere 3 jaar getest worden. Omdat dit niet het primaire doel is van de filter kiezen veel fabrikanten er voor om dit niet te noemen. 

 

 
Sluiten